Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Jeesuksen kirkastuminen

 

Kirkastusvuorella

 

Noin kahdeksan päivän kuluttua siitä, kun Jeesus oli tämän puhunut, hän otti mukaansa Pietarin, Johanneksen ja Jaakobin ja nousi vuorelle rukoilemaan.

Jeesuksen rukoillessa hänen kasvojensa hahmo muuttui ja hänen vaatteensa tulivat säteilevän valkoisiksi.

Samassa siinä oli kaksi miestä, Mooses ja Elia, ja he keskustelivat hänen kanssaan.

He ilmestyivät kirkkaudessa ja puhuivat hänen poismenostaan, jonka hän oli toteuttava Jerusalemissa.

Mutta Pietari ja ne, jotka olivat hänen kanssaan, olivat unen raskauttamia. Herätessään he näkivät Jeesuksen kirkkauden ja kaksi miestä, jotka seisoivat hänen luonaan.

Kun nämä olivat lähtemässä Jeesuksen luota, Pietari sanoi: "Mestari, meidän on hyvä olla täällä. Tehkäämme siis kolme majaa, sinulle yksi, Moosekselle yksi ja Elialle yksi." Mutta hän ei tiennyt, mitä sanoi.

Pietarin vielä puhuessa tuli pilvi ja peitti heidät varjoonsa. He pelästyivät joutuessaan pilven sisään.

Pilvestä kuului ääni, joka sanoi: "Tämä on minun Poikani, se valittu. Kuulkaa häntä!"

Kuultuaan äänen he huomasivat, että Jeesus oli yksin. He olivat vaiti eivätkä niinä päivinä kertoneet kenellekään mitään siitä, mitä olivat nähneet. (Luuk. 9:28-36 ja Matt. 17:1-8; Mark. 9:2-9)

 

Selitys edelliseen:

(Novum jae jakeelta etenevä kommentaari: Luuk. 9:28-36)

 

Jeesuksen kirkastuminen

 

28. Samat kolme opetuslasta saivat olla mukana kahdessa muussakin tilanteessa Jeesuksen kanssa: Jairuksen tyttären kuolleista herättämisessä (8:51) ja Getsemanessa (Matt 26:37). Perimätieto kertoo kirkastusvuoren olleen Taabor, mutta koska Jeesus oli Filippuksen Kesarean lähettyvillä, se on tuskin oikea olettamus. Kukaan ei voi varmuudella sanoa, mikä vuori tämä oli. Opetuslapset eivät menneet Jeesuksen kanssa vuorelle nähdäkseen hänet kirkastettuna. He menivät sinne rukoilemaan yhdessä hänen kanssaan, ja kirkastuminen tapahtui rukouksen aikana. Luukas puhuu kahdeksasta päivästä. Ensimmäistä ja viimeistä päivää pidettiin kokonaisina päivinä, vaikka ne eivät sitä olisi olleetkaan. Tarkka aika on kuusi päivää.

29. Jeesuksen kirkkaus ei säteillyt häneen ulkoapäin loistavasta valosta, vaan se oli hänen sisäistä kirkkauttaan, joka muutaman hetken loisti hänestä näkyviin. Tämä tapahtui hänen rukoillessaan.

30. Mooses ja Elia olivat lain ja profeettojen edustajia. He ikään kuin edustivat niitä, jotka olivat kuolleet uskossa häneen, joka oli tuleva, ja niitä, jotka elävinä temmattaisiin ylös hänen tulemuksessaan. Tapahtumalla oli siis myös vertauskuvallinen yhteys siihen, mitä tapahtuu Jeesuksen tulemuksessa (2 Piet 1:16-18). Mooses ja Elia olivat Haanokin lisäksi Vanhan testamentin ainoat henkilöt, jotka eivät kuolleet ja tulleet haudatuiksi muiden ihmisten tavoin. Mooses kuoli Nebon vuorella, ja Jumala itse hautasi hänet sinne, niin että kukaan ei löytänyt hänen ruumistaan. Elia otettiin taivaaseen tulisilla hevosilla ja vaunuilla. Nämä kaksi edustavat lakia ja profeettoja, eli koko kirjoituksia (Vanhaa testamenttia). Opetuslapset tiesivät heidän olevan Mooses ja Elia ilman mitään esittelyjä. He tunsivat heidät sisäisen näkemyksen avulla.

31. Jeesuksen kuolema oli keskeisenä aiheena. Se on myös avain itse kirkkauteen. Vain Luukas kertoo, mistä he puhuivat. "Poismeno (eksodos)", pois tai ulos lähteminen. Israelin lähtöä Egyptistä kutsutaan eksodukseksi. Mooses, joka oli silloin Herran palvelija, sai nyt olla keskustelemassa Jeesuksen poismenosta. Pietari sanoi myöhemmin kuolemaansa »lähdöksi» käyttäen tätä samaa sanaa, 2 Piet 1:15.

32. Se, että opetuslapset olivat unen raskauttamia, voi viitata siihen, että kirkastuminen tapahtui myöhään yöllä. Myös jae 37 näyttää vahvistavan tätä. Jeesuksen mukana vuorella olleet opetuslapset olivat hänen kanssaan myös Getsemanessa, ja he nukahtivat sielläkin.

33. Pietari olisi mielellään halunnut pitkittää tätä kokemusta. He saivat nähdä vain pienen välähdyksen taivaallisesta kirkkaudesta, mutta se riitti herättämään heissä halun jäädä sinne. Ensimmäiseksi heidät valtasi pelko (Mark 9:6). Nyt he ovat aivan ymmällään. Kukaan ei ollut sanonut heille mitään. He olivat siellä vain silminnäkijöinä, sivustaseuraajina, mutta heidän harras halunsa oli jäädä sinne.

34. Tätä pilveä Pietari sanoi myöhemmin »ylhäisimmältä kirkkaudelta» tulleeksi (2 Piet 1:17). Todennäköisintä on, että pilvi peitti Jeesuksen ja hänen taivaalliset vieraansa. Ääni puhui opetuslapsille pilvestä (j. 35). Se oli tapahtuman huipentuma: Isä vahvisti Jeesuksen tehtävän. Pilvi on se verho, johon Jumala kätkeytyy tullessaan maan päälle. Se ei ole synkkä eikä uhkaava pilvi, vaan valoa säteilevä (Matt 17:5).

35. Kaiken hengellisen ilmestyksen ydin on Jeesuksen kirkastaminen. Tämä sama ääni oli puhunut Jeesusta kastettaessa, ja sanomakin oli sama (3:22). Jeesus oli "valittu" rajoittamattomassa merkityksessä, kun Mooses ja Elia sen sijaan olivat valitut palvelemaan määrätyssä tehtävässä, vrt. 23:35 ja 5 Moos 18:15. Jumalan käsky opetuslapsille oli, että he kuulisivat Jeesusta, Jumalan Poikaa. Heidän piti kuulla häntä myös silloin, kun hän puhui kuolemastaan, mitä he eivät aikaisemmin olleet tahtoneet tehdä.

36. Kokemus oli ihmeellinen, mutta he eivät kertoneet siitä kenellekään. Jeesus kielsi heitä (Matt 17:9). Kun he taas näkivät Jeesuksen, hän oli samanlainen kuin ennenkin. Samalla hetkellä kun taivaasta tuleva ääni kuului, Mooses ja Elia hävisivät. Jäljelle jäi vain Jeesus. Isä ei kirkastanut ketään muuta kuin hänet. Heidän piti kuunnella Jeesusta, häntä, joka oli lain ja profeettojen täyttymys. Luukas kertoo opetuslasten vaikenemisen, kun taas Matteus ja Markus mainitsevat kiellon (Matt 17:9; Mark 9:9).

 

Sivun alkuun 

©2019 Pelastus & tie - suntuubi.com