Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Jeesuksen seuraamisesta

 

Jeesus sanoi kaikille: "Jos joku tahtoo kulkea minun jäljessäni, hän kieltäköön itsensä, ottakoon joka päivä ristinsä ja seuratkoon minua.

Sillä se, joka tahtoo pelastaa elämänsä, kadottaa sen, mutta joka kadottaa elämänsä minun tähteni, pelastaa sen.

Mitä se hyödyttää ihmistä, vaikka hän voittaisi omakseen koko maailman, mutta saattaisi itsensä tuhoon tai turmioon?

Joka häpeää minua ja minun sanojani, sitä Ihmisen Poika häpeää, kun hän tulee kirkkaudessaan ja Isän ja pyhien enkelien kirkkaudessa.

Totisesti minä sanon teille: tässä seisovien joukossa on muutamia, jotka eivät maista kuolemaa ennen kuin näkevät Jumalan valtakunnan."  (Luuk. 9:23-27 ja Matt. 16:24-28; Mark. 8:34-9:1)

 

Selitys edelliseen:

(Novum jae jakeelta etenevä kommentaari: Luuk. 9:23-27)

 

23. Tässä Luukas käyttää ensimmäisen kerran sanaa "risti". Jeesuksen opetuslapsen omat pyyteet ja toivomukset piti jättää taka-alalle. Nyt Jeesus ei puhunut vain lähimmille opetuslapsilleen, vaan kaikille. Muukin kansa oli paikalla (Mark 8:34). Jeesus tahtoi itselleen vain vapaaehtoisia seuraajia, jotka tietävät, mihin ryhtyvät. Risti ei tässä tarkoita tavallisia inhimillisiä vaikeuksia, suruja, pettymyksiä, sairautta, kuolemaa, köyhyyttä tms., vaan sitä, mikä meidän täytyy kestää ja minkä menetämme Kristusta palvellessamme. Sen, joka päättää lähteä matkalle, "täytyy" luopua jostakin. Kuulijat olivat varmasti nähneet kuolemaantuomittuja, jotka kantoivat ristiään teloituspaikalle. He tiesivät, mitä Jeesus tarkoitti. Sillä, joka tuli ristiään kantaen tiellä vastaan, ei ollut paluun mahdollisuutta. Tämä kuvaa suurinta itsensäkieltämistä.

24. Jeesuksen juuri lausuma kehotus on sekä varoitus että lupaus. Elämän pelastaminen - itsekkään elämän, jolloin suurin mielenkiinto on kohdistunut maallisiin asioihin - on sama kuin hengellinen itsemurha. Vrt. 2 Tim 2:11-12.

25. "Voittaa omakseen" tarkoittaa tässä samaa kuin kadottaa, koska iankaikkisen elämän ulkopuolelle jääminen merkitsee kuolemaa.

26. Vastakohtana sille, mistä Jeesus puhuu jakeessa 23, hänen kieltämisensä tarkoittaa, että pidetään maailmaa parempana kuin Jeesusta; jonka luota käännytään pois ja eletään itselle. Sitä, joka ei halua olla hänen opetuslapsensa, ei myöskään kohdella opetuslapsena. Jeesus viittaa tässä toiseen tulemiseensa. Vaikka hän nyt joutuu kärsimään, hän tulee kerran takaisin kirkkaudessa. Hän saapuu omassa kirkkaudessaan, ja Isän kirkkaus tulee hänen mukanaan ja enkelit ympäröivät hänet kirkkaudellaan. Vrt. 2 Tess 1:7-10.

27. Jeesuksen puheelle Jumalan valtakunnasta tässä yhteydessä on olemassa monenlaisia tulkintoja, joiden mukaan ne tarkoittavat Jeesuksen kirkastumista vuorella, ylösnousemusta, taivaaseenastumista, helluntaita, kristinuskon leviämistä, evankeliumin kehitystä yksityisessä kristityssä, Jerusalemin hävitystä tai hänen toista tulemustaan. Kaikkia näitä näkemyksiä voidaan perustella. On epäselvää, mitä Jumalan valtakunta tässä yhteydessä on, mutta se saattaa tarkoittaa, että he näkevät sen ylösnousseen Vapahtajan teoissa. Täydellisenä Jumalan valtakunta ilmestyy vasta Jeesuksen tullessa takaisin.

 

Sivun alkuun

©2019 Pelastus & tie - suntuubi.com